Locatie Coehoornstraat 60 Arnhem
Periode 2016-2017
Schaal 300 m2
Aanleg Willem Jacobs
Financiering Gemeente Arnhem
Sponsoring Le Far West, Struyk Verwo, Platowood, Arend Lambrechtsen B.V, Stella by Starlight

Coehoorn Climaatadaptieve Cantoortuin

Het voormalig schoolplein grenzend aan Coehoorn Park (achter Coehoornstraat 60) was een grote verharde vlakte die snel verhitte, bij plensbuien onder water stond en vooral gebruikt werd als vuilnisbelt. Nu het Coehoornproject een doorstart krijgt verdient ook de buitenruimte van deze A-locatie tussen station en zuidelijke binnenstad meer aandacht. Verandering is nodig. Onze oplossing: de Coehoorn Climaatadaptieve Cantoortuin! Eerste vingeroefeningen met de beschikbare materialen lieten zien dat we met simpele basisingrepen de groene oase van Coehoorn Park kunnen doortrekken naar de buren. De 30x30 betontegels worden verwijderd en hergebruikt, als tafels, als plantenbakken, als begrenzing. Grasvelden, wilde bloemenvelden en verhoogde vakken met vaste planten, waar het prettig vertoeven is in de pauze of na werktijd, voor omwonenden, werknemers én voorbijgangers. Op deze manier zorgen we voor een stevige, groene openbare ruimte die mee kan groeien met de toekomstige ontwikkelingen in Coehoorn.

 

Enkele maanden na aanleg: groenbemesters groeien weelderig en er wordt veel gebruik gemaakt van de tuin.
Coehoorn Centraal Schoolplein ontwerp Le Far West
Basisontwerp
Coehoorn Centraal Schoolplein ontwerp Le Far West
Ruimte voor initiatief vanuit de ondernemers
Coehoorn Centraal Schoolplein ontwerp Le Far West
Klimaatadaptatie produktshowroom en laboratorium

Bottum-Up initiatief met ruimte voor ontwikkeling vanuit de ondernemers

De Cantoortuin biedt volop ruimte aan nieuwe initiatieven, zoals het als écht Coehoorns project betaamd. Wij nodigen ondernemers uit hier te experimenteren en te initiëren. Denk aan het maken van meubilair voor sport, spel en ontspanning, een mini-kinderboerderij en het adopteren van plantenbakken om te moestuinieren zodat je tijdens je lunch je eigen sla hebt voor je eigen 'broodje gezond'.  Maar vooral ook écht Coehoornse producten kunnen hier een plek krijgen. Neem bijvoorbeeld het MP-fence van Peter Groot (Hoogte Twee) en het prijswinnende ontwerp van het tuinhuis 'Stek' van Li-Z architectuur. Alles is mogelijk.

Coehoorn Climaatdadaptieve Cantoortuin Le Far West Arnhem
Mogelijk eindbeeld

Uitvoering

de uitgangssituatie: véél verharding