Projectgegevens
Opdrachtgever Parkmanagement Arnhems Buiten
Locatie Arnhem
Ontwerper(s) BURA Urbanism i.s.m. Le Far West
Periode 2018 - heden
Project

Arnhems Buiten

Het landschappelijk rijksmonument Den Brink | Arnhems Buiten wacht al enige tijd op een nieuwe impuls die recht doen aan het bijzondere karakter en de prachtige ligging. Om deze reden heeft het parkmanagement van Arnhems Buiten BURA Urbanism en Le Far West in de arm genomen voor het maken van een visie voor de ontwikkeling van het voormalig KEMA-terrein. 

De parkachtige bedrijfscampus gelegen in Arnhem-Noord, ingeklemd tussen de Utrechtseweg en de spoorlijn Arnhem-Den Bosch is uniek in zijn soort. KEMA werd in 1927 opgericht in Arnhem, en vestigde zich op landgoed ‘Den Brink’. Het glooiende landschap ligt op de overgang van stuwwal naar uiterwaarden en is als geheel bestempeld als rijksmonument. Zowel vanwege zijn grote cultuurhistorische waarde als het op het terrein aanwezige industrieel erfgoed. KEMA startte hier ooit als keuringsinstituut voor elektrische apparaten (‘KEMA-keur’), maar had naar verloop van tijd vele diensten en onderwerpen op gebied van energie onder zich. De bijzondere ‘Haagse-school’ architectuur geeft een karakteristiek uiterlijk aan de plek. 

Tegenwoordig doet het terrein dienst als openbare bedrijfscampus op gebied van energie voor verschillende bedrijven: onder andere DNV-GL, TenneT, Alliander, NRG en KiEMT zijn er gehuisvest. Daarnaast is het gebied aangewezen als een van de hoofdcampussen binnen de ‘Hotspot Energy’ visie van de gemeente Arnhem. Het terrein is in handen van het parkmanagement Arnhems Buiten.

Door middel van creatieve workshops en scenariostudies met het parkmanagement van Arnhems Buiten, de belanghebbenden van het gebied en de gemeente Arnhem, wordt door BURA een ontwikkelkader gecreëerd voor de toekomst van Arnhems Buiten - Den Brink. Le Far West adviseert tijdens dit proces over de landschappelijke inpassing van de plannen voor deze unieke historische plek.

zoetenlaboratorium
zoetenlaboratorium
Arnhems Buiten
Arnhems Buiten