locatie | Schuilenburg Amersfoort |
---|---|
opdrachtgever | Gemeente Amersfoort |
omvang | 73 ha |
ontwerp | 2021-2022 |
Schuilenburg Amersfoort
Schuilenburg, een typische jaren zestig wijk met een grote culturele diversiteit in het oosten van Amersfoort. Het tijdsbeeld uit zich in veel gestapelde- en overwegend sociale woningbouw. De wijk staat voor grote uitdagingen, zoals op sociaal functioneren, leefbaarheid en klimaatadaptatie. De gemeente Amersfoort heeft Le Far West gevraagd een overkoepelende, samenhangende visie op de wijk te vormen.
Visie op hoofdlijnen & definiëren van specifieke en financieel haalbare projecten
In de afgelopen jaren zijn een aantal delen van de wijk gerenoveerd, in combinatie met nieuwbouw. De rest van de wijk is nog niet aan vervanging toe. Echter doet het geheel rommelig en sleets aan en contrasteert met nieuwbouwlocaties binnen de wijk. De uitdaging is dan ook de wijk in zijn geheel te bekijken, oud en nieuw op een goede manier te koppelen, kansen en kwaliteiten te verbinden en zo (weer) eenheid en samenhang in de wijk te creëren zonder daadwerkelijk de hele wijk aan te moeten pakken. Voor deze visie is op zoek gegaan naar de hoofdlijnen en mogelijkheden, waarbinnen specifieke en financieel haalbare projecten kunnen worden gedefinieerd.
Nieuw perspectief op de straat
De werking van de straat vormt het begin en is een belangrijk onderdeel van de visie. Het nieuwe perspectief van Le Far West op de straat in Schuilenburg gaat uit van de ‘gedeelde straat’. Want een gedeelde straat (niet monofunctionele - op auto’s gerichte -) straat biedt ruimte aan actuele opgaven als klimaatadaptatie, verduurzaming, woningbouw, gezondheid, welzijn en vergroting van biodiversiteit.
De wijkgedachte
De historische grondlegging van de wijk is meegenomen in de visie. Schuilenburg is oorspronkelijk opgezet vanuit de ‘wijkgedachte’, met als hoeksteen het gezin. Het resulteerde in grote, sociaal geprogrammeerde ruimte voor vereniging en kerk. Tegenwoordig is het gezin niet meer de hoeksteen van de wijk en functioneert de wijk niet meer zoals bedoeld. Toch is een sociale grondlegging, de nieuwe hoeksteen, van belang voor het functioneren van de wijk.
Visie
De visie(kaart) voor Schuilenburg maakt dat er verschillen zijn ontstaan tussen de oorspronkelijke (huidige) straattypologiën en de toekomstige straattypologiën. Er heeft een verschuiving plaatsgevonden van de nadruk op mobiliteit naar de nadruk op leef- en verblijfskwaliteit. Deze verschuiving is waarneembaar in de straattypologiën. Om de ruimtelijke opgaven van de toekomstige straat in beeld te brengen is voor elke straattypologie op basis van de ‘tien ambities voor de Schuilenburgse straat’ een inspirerend ontwerpprofiel opgezet.
Een rijk palet aan schetsen zijn om te verleiden en te inspireren
Zo is er geschetst aan een rijk palet aan openbare ruimte, straatmilieus en plekken binnen de wijk en het stedelijk weefsel. De schetsen zijn gemaakt om te verleiden en te inspireren. Om goed de verandering in beeld te brengen is ervoor gekozen om zowel de huidige (nu) als de toekomstige (straks) situatie te schetsen. Onder elk profiel zijn schuifbalken aangebracht, die aangeven waar de verschillende ambities landen binnen het straatprofiel. Iconen verduidelijken waar en welke maatregelen/ontwerpprincipes zijn gehanteerd om de ruimtelijke opgaven van de straat te realiseren.